Cum rulezi vechile sisteme de operare in browser?

Multi dintre utilizatorii internetului de astazi, inclusiv eu, au intrat in lumea calculatoarelor si a tehnologiei cand aceasta evoluase destul de mult. Primul meu calculator rula deja Windows XP, care la acea vreme era in topul celor mai populare si folosite sisteme de operare. Dar cum a inceput totul? Cum a fost primul sistem de operare?

Cautand putin prin instoria acestora am ajuns la concluzia ca „am ratat” destul de multe. In teorie, instalarea lor pe un PC din ziua de astazi este aproape imposibila, unele sanse fiind pe o masina virtuala, insa chiar si acolo poti intampina destule probleme si nu cred ca merita efortul.

Dar ce facem totusi daca dorim sa incercam acele versiuni?

Mergand mai departe si cautand si mai mult am avut norocul sa gasesc un proiect al unui programator de pe GitHub care a reusit sa creeze un emulator de arhitectura X86 in care a reusit ulterior sa simuleze rulararea vechilor sisteme de operare direct din browser. Acest lucru este extrem de simplu si nu necesita decat accesarea catorva link-uri.

Cateva exemple:

Windows 1.01
Windows 98
Linux 3
FreeDOS
KolibriOS

Fiecare dintre link-urile de mai sus iti va incarca sistemul automat fara nici o interventie suplimentara din partea ta.
In interfata respectiva vei putea observa si dOua butoane: Save State si Load State ce iti vor permite sa lucrezi pe respectivul sistem de operare, sa salvezi urmand sa continui de unde ai ramas la urmatoarea intoarcere.

Pot garanta ca aceasta experienta ti se va parea foarte interesanta iar cu putina rabdarea si timp alocat, te poti obisnui si invata particularitatile si comenzile fiecarui sistem prezentat.